De missie


Uitzicht vanaf het holtus eiland, zeilkamp Noventus.

Over ons en het zeilkamp

Al meer dan 30 jaar wordt dit zeilkamp georganisserd op het Holtuseiland, een onbewoond eiland in de Loosdrechtse Plassen. Dit eiland is een heel speciaal eiland. Het is namelijk ingericht voor kampen. Lang geleden is pastoor Holtus allereerst hier heengekomen om te zeilen en om de zoveel jaar wordt het stokje overgedragen aan de volgende generatie.

Momenteel bestaat het organiseerde team uit jongvolwassenen uit het zuid-oosten van Nederland , ondersteund door het bisdom ’s Hertogenbosch. Ons doel is om een sfeer te scheppen waardoor de curusisten niet alleen een geweldige week hebben, maar ook veel kunnen leren.

De zeilcursus is een belangrijk onderdeel van de week. Elke dag gaan de tieners met hun instructeurs het water op om te leren zeilen.

Pastoor Holtus

Naast de zeilcursus heeft ook het geloof een belangrijke plaats in dit kamp. Het eiland heeft zijn naam te danken aan pastoor Holtus, die het eiland halverwege de vorige eeuw geschonken heeft gekregen. Sindsdien heeft hij er katholieke jongerenkampen op laten organiseren. Ons christelijk geloof komt in zo’n week heel mooi tot uiting.  We leven samen, en onder begeleiding van een priester, praten we over thema’s van het geloof en van het leven.

Een manier waarop dit terugkomt is in de dagelijkse mis. Alhoewel veel tieners maar zelden naar de kerk gaan, is het mooi om samen te zingen en op een bijzondere manier te bedanken voor wat we hebben.

De vriendschap

Een week lang op een eiland wonen, met enkele cursisten overdag knus in een bootje zitten, dat is natuurlijk niet iets wat je in het dagelijks leven elke dag doet. En toch is het ook een heel belangrijk element van ons zeilkamp, het sociaal omgaan met elkaar. In de week vindt er een ontmoeting plaats tussen ieders uiteenlopende karakters, verschillende leeftijden, diverse talenten. En dat is mooi en goed om te ervaren. Immers, is dat in het dagelijks leven ook niet zo? De kunst is om in die ontmoeting een vriendschap op te bouwen die verder gaat dan dat wat ons van elkaar verschilt. Dit aspect van het kamp krijgt natuurlijk ook z’n kans in de spellen die we met elkaar spelen. We dagen elkaar uit of werken juist samen. In deze week, zonder even afgeleidt te zijn door mobieltjes en internet, ontdekken we hoe waardevol de vriendschapsbanden zijn die ontstaan.

Uitzicht vanaf het holtus eiland, zeilkamp Noventus.

Tot slot: de leiding

Dit zijn de drie belangrijke elementen van ons zeilkamp: de zeilcursus, het geloof en de vriendschap. Een beproefde vorm van het zeilkamp. En niet op de laatste plaats is dat ervaren door de leiding zelf. De meeste leiding zijn zelf als deelnemer mee geweest op het kamp en staan nu klaar om andere tieners een geweldige week te laten hebben. Dat wat hun geleerd is door andere instructeurs, dat geven zij ook weer door aan de tieners die nu meegaan. Zo heeft dit kamp al een lange traditie. Ook tijdens de verdiepingsgesprekken zijn zij actief betrokken. Zij zorgen het hele kamp voor het behouden van een goede sfeer. Zij trekken die week met de tieners op, serieus en gezellig. En dat is onze Missie: dat het zeilkamp een geweldige week wordt waarop iedereen lang en met veel plezier op kan terugkijken.