De missie


Uitzicht vanaf het holtus eiland, zeilkamp Noventus.

Over ons en het zeilkamp

Al meer dan 30 jaar wordt dit zeilkamp georganisserd op het Holtuseiland, een onbewoond eiland in de Loosdrechtse Plassen. Dit eiland is een heel speciaal eiland. Het is namelijk ingericht voor kampen. Lang geleden is pastoor Holtus allereerst hier heengekomen om te zeilen en om de zoveel jaar wordt het stokje overgedragen aan de volgende generatie. Momenteel bestaat het organiseerde team uit een viertal mannen tussen de 25 en 30 en een energieke moeder, allen ondersteund door het bisdom ’s Hertogenbosch. Ons doel is om een sfeer te scheppen waardoor de curusisten niet alleen een geweldige week hebben, maar ook veel kunnen leren.

Het eiland

Langs het eiland ligt een woonboot, waarin de jongens overnachten. Op het eiland is een lange tent met de eettafel. Een bungalowtje fungeert als keuken. Natuurlijk kunnen een grasveld en kampvuurplaats ook niet missen. Ten slotte  moeten we ook niet de haven vergeten waar de mooie polyestervalken kunnen aanmeren. Met deze boten gaan de cursisten het water op en krijgen dan les onder begeleiding van een ervaren instructeur. En deze cursus is niet alleen maar voor de lol. Er moet echt hard geoefend worden, want op het einde van de week staat een praktijk examen te wachten. Daarnaast wordt ook theorieles gegeven, waarvoor ook een examen volgt. Deze week van de vakantie is dus niet alleen gezelligheid en lol, maar ook om de fantastische zeilkunst onder de knie te krijgen. Maar vrees niet, als je eenmaal gewent bent aan het water, de zeebenen in jezelf hebt ontdekt en geleerd hebt hoe de zeilboot werkt, dan wil je niet anders.

Uitzicht vanaf het holtus eiland, zeilkamp Noventus.

Pastoor Holtus

Naast de zeilcursus heeft ook het geloof een belangrijke plaats in dit kamp. Het eiland heeft zijn naam te danken aan pastoor Holtus, die het eiland halverwege de vorige eeuw geschonken heeft gekregen. Sindsdien heeft hij er katholieke jongerenkampen op laten organiseren. Ons christelijk geloof komt in zo’n week heel mooi tot uiting.  Wij danken God en bidden samen tot Hem voor alles wat ons bezighoudt. Aangezien we door het zeilen ook de schoonheid van de natuur ervaren, ontdekken we God als de schepper. En omdat we, onder begeleiding van een priester, met elkaar praten over thema’s van het geloof en van het leven, kunnen wij horen hoe Jezus ons voorbeeld is in het leven en leren we ook van elkaar. In de dagelijkse eucharistieviering komt dit allemaal samen en vieren we als één groep de goedheid van God en van wat hij ons geeft. In deze week ervaren we het geloof op heel vreugdevolle en inspirerende manier.

De vriendschap

Een week lang op een eiland wonen, met enkele cursisten overdag knus in een bootje zitten, dat is natuurlijk niet iets wat je in het dagelijks leven elke dag doet. En toch is het ook een heel belangrijk element van ons zeilkamp, het sociaal omgaan met elkaar. In de week vindt er een ontmoeting plaats tussen ieders uiteenlopende karakters, verschillende leeftijden, diverse talenten. En dat is mooi en goed om te ervaren. Immers, is dat in het dagelijks leven ook niet zo? De kunst is om in die ontmoeting een vriendschap op te bouwen die verder gaat dan dat wat ons van elkaar verschilt. Dit aspect van het kamp krijgt natuurlijk ook z’n kans in de spellen die we met elkaar spelen. We dagen elkaar uit of werken juist samen. In deze week, zonder even afgeleidt te zijn door mobieltjes en internet, ontdekken we hoe waardevol de vriendschapsbanden zijn die ontstaan.

Uitzicht vanaf het holtus eiland, zeilkamp Noventus.

Tot slot

Dit zijn de drie belangrijke elementen van ons zeilkamp: de zeilcursus, het geloof en de vriendschap. Een beproefde vorm van het zeilkamp. En niet op de laatste plaats is dat ervaren door de leiding zelf. De meeste leiding zijn zelf als deelnemer mee geweest op het kamp en staan nu klaar om andere jongens een geweldige week te laten hebben. Dat wat hun geleerd is door andere instructeurs, dat geven zij ook weer door aan de jongens die nu meegaan. Zo heeft dit kamp al een lange traditie. Ook tijdens de verdiepingsgesprekken zijn zij actief betrokken. Zij zorgen het hele kamp voor het behouden van een goede sfeer. Zij trekken die week met de jongens op, serieus en gezellig. En dat is onze Missie: dat het zeilkamp een geweldige week wordt waarop iedereen lang en met veel plezier op kan terugkijken.