Veelgestelde vragen


Organisatie

Het ontbijt is met de groepen apart. Vervolgens gaat iedereen onder begeleiding van zijn/haar instructeur het water op om te zeilen. De lunch en het avond-eten zijn gezamenlijk, maar het avond-programma kan gescheiden zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als we niet genoeg materiaal hebben om beide groepen tegelijk het programma te laten uitvoeren (denk aan kano’s of surfplanken)Dit jaar (2019) gaan voor het eerst meisjes mee op kamp. Hierdoor gaan de meisjes niet een volledige week zeilen, maar slechts vier dagen. Ze zullen ook geen examendag hebben. We hebben hiervoor gekozen om de organisatie te laten wennen aan de grotere groep deelnemers die meegaan. De verwachting is dat volgend jaar de meisjes wel een hele week gaan zeilen. Dan hebben we dus eenzelfde zeilweek voor jongens en voor meisjes.De jongens slapen op het op het Holtus-eiland zelf, terwijl de meisjes verblijven op de kant op camping fort spion. Aan het holtuseiland ligt een woonboot met stapelbedden erin waar we tot 40 jongens kunnen laten slapen. Bij fort spion hebben we de beschikking over twee groepsruimtes, een slaapzolder en vier tenten. Verder zijn er bij het fort spion warme douches aanwezig, deze luxe is er op het Holtus-eiland niet.

De belangrijkste reden is dat alle begeleiding, van de instructeurs tot de kookstaf, vrijwiliggers zijn. Deze vrijwilligers maken het mogelijk om de kosten van de zeilweek zo laag te houden. Vergis je echter niet, onze kookstaf werkt gedurende het jaar wel degelijk in een keuken, en onze hoofdinstructeur is wel degelijk echt bevoegd! Verder wordt het kamp gedeeltelijk gesponserd door het bisdom ´s Hertogenbosch, zij nemen een gedeelte van de kosten op zich.

Het kamp is lang geleden begonnen met pastoor Holtus, naar wie het Holtus eiland is vernoemd. Tegenwoordig wordt het kamp georganiseerd door jong volwassenen uit de omgeving van Nijmegen, Utrecht en Eindhoven en ondersteund door het bisdom Den Bosch. U kunt contact met ons opnemen door het contact formulier in te vullen of door te mailen naar het jongeren pastoraat van het bisdom Den Bosch.

Load More

Logistiek

Het kamp zal in 2020 gehouden worden van 17 tot en met 20 augustus.

Inbegrepen is: huur van de zeilboten, zwemvesten, materiaal voor spellen, ontbijt, lunch en avondeten en ook snacks tussendoor. Aangezien we zeer actief zijn let de leiding er goed op dat de deelnemers genoeg eten en drinken, want dit is erg belangrijk. Geld hoeven deelnemers dus in principe ook niet mee te krijgen, aangezien er ook geen mogelijkheden zijn om het uit te geven.

Eind juli wordt een bagage lijst naar alle deelnemers verstuurd waarop staat wat zij zelf mee moeten nemen.

Voor de jongens als de meisjes vragen we een bijdrage van 150 euro in 2020, dit omdat we minder lang weggaan. Dit bedrag moet voor 1 augustus overgemaakt zijn op op IBAN-nummer NL48RABO0113058608 t.n.v. P.J.W. Tilma.

Deelnemers worden verzocht om op eigen gelegenheid naar de Abdijhof in Nieuwkuijk te komen. Dit jaar (2020) is dit op 17 augustus. Eind Juli sturen we naar alle deelnemers een brief met de starttijd en locatie. Bij aanvang van het kamp zullen alle leiding zich persoonlijk voorstellen.

Load More

Examens

Nee, wij zijn geen officieel bevoegde zeilschool en mogen dus dergelijke diploma’s niet uitreiken. Echter staat het niveau van onze diploma’s gelijk aan die van CWO 1,2 en 3 en kun je prima bij een zeilschool terecht voor CWO 2 als je bij ons het eerste diploma hebt gehaald. Overigens heb je ook geen officieel diploma nodig om een zeilboot te huren.

Examens worden altijd afgenomen op de laatste vrijdag van het kamp. Het examen bestaat uit twee onderdelen, praktijk en theorie. Als je door de week goed heb opgelet bij theorielessen, dan hoef je je over het theorie-examen geen zorgen te maken. Bij het praktijk examen ga je samen met een andere cursist en twee instructeurs het water op om te laten zien wat je kan. Je laat zien waar je de hele week op hebt geoefend en wat je kan. Als dat goed genoeg is wordt dat ’s avonds bij het kampvuur beloond met een diploma!

Elke cursist krijgt op de eerste dag een boek die hij de hele week kan gebruiken. Het is erg belangrijk dat je er voorzichtig mee omgaat, wat het is voor die week jouw boek!

Load More

Bagage

Eind juli zal een precieze bagagelijst worden verstuurt. Kun je toch niet wachten met inkopen doen, denk dan vooral aan een slaapzak, een goed regenpak en zorg dat je voldoende sokken en ondergoed hebt.

Het is in principe niet toegestaan om telefoons mee te nemen op kamp. De reden hiervoor is tweezijdig. Ten eerste is de kans op waterschade erg groot en ten tweede is het kamp bedoelt om samen een goede week te hebben met aandacht voor elkaar. We hebben gemerkt dat social media helaas dit proces verstoren. Als er toch een speciale reden is waarom een deelnemer telefonisch bereikbaar moet zijn, dan kan altijd in overleg met de organisatie worden bekeken hoe dat geregeld wordt.

Load More

Nood

Omdat het kamp sportief van aard is hebben we meerdere leiding met een EHBO certificaat. Aan het hoofd staat onze kokkin, welke een geneeskunde achtergrond heeft. Met moederlijke bezorgdheid en wetenschappelijke kennis wordt elk bijna elk kwetsuur snel verhoplen.

Tijdens de start van het kamp zullen alle ouders/verzorgers een brief krijgen met daarop de belangrijkste telefoonnummers. Onder andere de hoofdleiding en kokstaf zal ten alle tijde te bereiken zijn.

Load More