Lees en beleef


Beleef de ochtend

KLING, KLENG, KLANG! Met potten en pannen komt de leiding de Ome Jan (slaapruimte) binnen. “Wakker worden!” roepen ze. Man, man, man, gelukkig beleef ik dit niet elke dag… Ik klim snel uit bed, schiet wat kleren aan en ga tanden poetsen. Na een kwartier klinkt de grote scheepsbel; mooi, denk ik, het ontbijt staat klaar.beleef het ontbijt

Één boterham, twee boterham, drie, vier, vijf, zes, zeven, ik weet niet hoe het komt, maar ik eet nergens zoveel als op zeilkamp. Misschien komt dat door het vele sporten, in ieder geval gaan boterhammen met kaas, vlees, pasta, pindakaas of jam er goed in.

Na het ontbijt is het tijd voor corvee. Op het kamp zit je ingedeeld in een boot. Deze boot bestaat uit vier cursisten van ongeveer hetzelfde zeilniveau en dezelfde leeftijd plus instructeur. De ingedeelde boten helpen mee met afwassen, schoonmaken, opruimen, houthakken of vegen. Onze instructeur probeert ons te motiveren met “Vinden jullie dit niet tof?  Wanneer krijg je nou de kans om de plee te poetsen?!”.
Hij schijnt dit te lezen, dus ik zal maar zeggen: “Ja, supertof”.

Na corvee is het tijd om te gaan zeilen. Aangespoord door de de leiding gaan we aan de slag: “hop, hop, hop, gas erop”.  Ik kijk dan soms weleens om me heen, echt superleuk om te zien hoe iedereen bezig is, veel tijd om te dromen is er niet, onze hoofdinstructeur verwacht snelheid, doortastendheid en veiligheid van de oudere zeilers, waar ik er één van ben. De beginnende zeilers doen het een stuk rustiger aan, geduldig leggen de instructeurs nog eens uit hoe het zeil omhoog moet. De onze verstaat het woord “geduld” niet.

Beleef het zeilen

De hele ochtenbeleef de havend en middag verbeteren we met de zeilinstructeur onze vaardigheden. Tijdens de training gooien we bijvoorbeeld boeien over boord om een ‘man over boord’ na te doen. Deze halen we dan vervolgens weer binnen, wat veel lastiger is dan je zou denken! De ochtend en middage sessie wordt natuurlijk wel onderbroken door een uitgebreide lunch. De lunch is net als het ontbijt een hoogtepuntje, onze kokkin weet altijd de overblijfselen van het avondeten van vorige dag om te toveren naar een verrukkelijke sidedish!

Moe maar voldaan varen we rond een uur of vijf de haven van het holtus eiland weer binnen. De boten worden grondig schoon gemaakt en daarna klaar gemaakt voor de nacht. Tijd voor avondeten! Met de buik vol kan dan het avondprogramma beginnen. Dit kan een zeilrace zijn, een spel, de kano’s en surfplanken mogen tegen die tijd meestal niet meer het water in. Echter is het soms ook wat serieuzer: we zetten dan een flink aantal stoelen tegenover elkaar en proberen dan te discussiëren over een stelling, bijvoorbeeld: “gelovigen zijn betere zeilers dan ongelovigen”. Tijdens zo’n gesprek komt er vanalles voorbij. Omdat het kamp niet alleen voor gelovigen is, is dit juist extra interessant. Er gaan ook veel vrienden mee die bijna niet naar de kerk gaan.

Beleef het kampvuur

De dag eindigt met z’n allen rond een kampvuur, met wat pinda’s in de hand en een glas frisdrank sluiten we samen de dag af. Traditioneel, het kamp is immers ooit door pastoor holtus ingzet, zingen we dan samen een lied. Tijd om lekker slapen, de leiding komt altijd kijken of we er geen potje van maken, meestal zijn we zeer braaf, want iedereen weet: morgen is er weer een dag!

beleef het kampvuur